Az SMR masszázshenger izomregeneráló hatásai

 

Nincs kétségem afelől hogy mindenki szeretne a lehető legegészségesebben élni. Ennek ellenére mégis nagyon elhanyagoljuk  a testmozgást. Ennek oka lehet hogy a fárasztó mindennapokban munkából hazaérve már fáradtak vagyunk az edzéshez, esetleg a megfeszített munkanapok során munkából hazaérve már nem jut idő, vagy akár annyi is lehet az indok hogy érthető okokból nem szeretjük az izomláz fájdalmas érzését. Többek között ez az egyik ok ami miatt sokan nem mozognak eleget, hiszen egy intenzív edzést követően másnap olyan intenzív izomláz érzésük van amit nem szeretnek megélni, ez kedvüket szegi a további mozgás gyakorlásában. Az izomláz, pontosabban a nagy fájdalommal járó része minimalizálható, kivédhető ha rendesen bemelegítünk edzés előtt, majd alaposan nyújtunk edzést követően. A két időpillanat közben az edzés történik. Az edzést követő nyújtás közben alaposan masszírozzuk át az érintett izmokat SMR masszázshengerrel.

A megelőzés mindig kifizetődőbb mint a tüneti kezelés. A masszázs henger számos különböző változatban elérhető kínálatunkban. Egyik változata üreges, belül merev műanyag henger, mely külső héja gumiból készül. Segítségével alaposan át lehet masszírozni az izmokat edzés előtt és után. További kivitelben készülnek tömör SMR hengerek is, ezek jobbára rugalmasabbak, úgymond puhábbak, kevésbé fája z izom használatuk közben. Felületüket tekintve szintén több modellel találkozhatunk. Jellemzően az EVA anyagú hengerek felülete lehet teljesen sima, vagy minimálisan textúrázott masszázspontos kivitelű. Az üreges hengerek jobbára nagy felületi egyenetlenségekkel rendelkeznek, ezek a masszázst végző tenyerét próbálják imitálni, mellyel intenzíven át lehet masszírozni az izomzatot.

Amennyiben első lépésként vetjük be, akkor a bemelegítésben hasznosíthatjuk, ha pedig a gyakorlatok elvégzése után vesszük kézbe, akkor az igénybe vett izmok ellazítására, a vérkeringés fokozására alkalmazhatjuk. A hengert minden további nélkül használhatjuk edzés előtt és edzés után is.

 

A masszírozás sebességét tekintve javasoljuk  a gyorsab kezdést, majd ahogy az izomcsomók lazulnak áttérhetünk a lassabb hengerezésre. A kezdeti gyorsabb masszírozással gyorsan haladunk át az izompólyákon így kevésbé fájdalmas a hegerezés. Miután jónéhányszor áthaladtunk  az izomterületen melyet előtte edzettünk, lassíthatunk a masszírozás sebességén. A hengerezés intenzitását azzal is szabályozhatjuk hogy mennyire nehezedünk rá  a hengerre. Ha súlyunk nagyobb részét engedjük  a hengerre, intenzívebb lesz a masszázshatás.

Valójában feszültséget oldunk az izomban a henger használatával, ezen pontok ellazítására megfelelő eszköz az SMR henger. Feszültségpontok fizikai megterjelés mellett stressz hatására is kialakulhatnk, ezért fontos a stresszoldás.

 

Mely testrészek izmainak ellazítására használható: Legfőképpen  a combok,  a farizmok ellazítására való, de kiválóan alkalmazható az oldalsó hátizmok,  a delták és a vállak csomóinak feloldására is. Ha vállunkat és karunkat masszírozzuk végig a hengerrel, érdemes azt fal mellett tenni,  a hengert a falon görgetni, felső testünkkel pedig közben a falnak neki dőlni.

 

Izomlazítás SMR masszázshengerrel


A betűszó jelentése self-myofascial release, izompólya, vagy kötőszöveti önmasszázs, fellazítás. Az eszköz neve ebből az angol elnevezésből ered.


Kik voltak az első fecskék?

 

Mint oly sok edzéskiegészítő eszköz esetében, az SMR henger kapcsán is az élsporthoz nyúlnak vissza a gyökerek. Hosszú évek óta láthatjuk ahogy NBA kosarasok hengerezik magukat a szünetekben vagy a labdarúgók edzés utáni masszázsa kiegészül a masszázshengerezéssel. Idővel konditermekben is megjelent az eszköz, melyet napjainkban már otthon is használ  az edzőközönség megvilágosodott része. Fontosnak tartjuk hogy minél szélesebb körben bemutassuk a henger pozitív hatásait. Izomregeneráció mellett a physio hengerek stresszoldásban, nyugtatásban és a stressz okozta izomfeszülések feloldásában is nagy segítségünkre lehetnek.

 

Trigger pontok? Gyakorlatilag mik is ezek?

 

Triggerpontok – feszültségpontok. Ezek  a szavak szinonímák. Ezek  az izmokban jelentkező feszültségek stressz, fizikai megeröltetés vagy érzelmi feszültség hatására is kialakulhatnak. Ezen pontok ellazítására, stresszoldásra kiváló eszköz a fizio henger. Ezeket ki is tudod tapintani és a masszőr is alapvetően ezeket „szedi szét”. A trigger pontok lehet, hogy eleinte nem okoznak gondot, de idővel a normális izomműködést gátolják, akár fájdalmat is okozhatnak. Nyomásra pedig mindig fájdalmasak. Ezeken a részeken az izom állandóan összehúzott állapotban marad, nem tud ellazulni, folyamatos igénybevételben van. Ezek a fájdalmak a többi testrész irányába is kiterjedhetnek, miközben nem is tudjuk mitől van nyaki vagy hátfájdalmunk. Ezeket a gátló tényezőket levetve, hamar javíthatjuk teljesítményünket, izmaink terhelhetőségét.


Jobb megelőzni az izmok csomósodását mint később kezelni  a kialakult problémát

Inkább tegyünk az izomcsomók kialakulása ellen, ne várjuk meg míg kialakulnak az izomfeszültségek. Edzések előtt és után is használjuk az SMR hengert, lazítsuk le vele izmainkat. A combok, a hát, az oldalsó deltaizmok, a vállak is mind-mind jól ellazíthatók SMR hengerrel. Állóképességi edzéssel, akár erőfejlesztő edzéssel foglalkozol, biztos lehetsz benne hogy kiváló segítséget nyújt számodra az izomlazító henger.

Miért fáj a masszázshenger használata?

 

Mikor elkezded hengerezni az edzett izmokat, vagy olyan izmokat SMR-ezel amelyek már tartlmaznak izomcsomókat, biztos lehetsz benne hogy fájdalmas lesz. De ahogy haladsz a hengerezéssel és kialakítod a napi rutinodat edzések alkalmával a használatát illetően, abban is biztos lehetsz hogy minden alkalommal egyre kevésbé lesz kellemetlen, egyre kevésbé fog fájni. Javasolt eleinte puhább hengerrel kezdeni a masszázst, majd áttérni fokozatosan a keményeb hengerek felé.

 


Tippek a hengerezéshez:


A hengert leggyakrabban  a talajon használjuk. Vannak kivételek is, pl  a vállak masszírozása, ilyenkor egy falhoz dőlve tudjuk megtenni a masszírozó mozdulatokat. Tehát a padlóra helyezett hengeren végezhetjük úgy a gyakorlatot hogy a fájó pontokat csak egy szűk pár centis tartományban mozgatjuk a hengeren, miközben ránehezedünk a testsúlyunkkal. Minél jobban fáj a hengerezés, annál jobban ellazítjuk izomcsomóinkat, annál kevésbé lesz izomlázunk másnap.


Van olyan hogy megfelelő időtartam? Mennyi időt töltsünk hengerezéssel?

 

Egy kiadós hengerezés akár negyven percig is eltarthat. Ebben már benne van  a vádlik, combok, farizmok, hát hengerezése. Ennél persze rövidebb ideig is végezhetjük  a gyakorlatot, de jobb minél alaposabban végigmenni az igénybevett izmokon. Egy-egy izomcsoport durván öt perc alatt megmasszírozható. Javasoljuk kezdésnek  a gyora impulzív mozdulatokkal végzett hengerezést, széles mozdulatokkal végezve, majd ahogymár kevésbé fáj a henger használata, 1-2 perc elteltével áttérhetünk akár a centiről centire történő hengerezésre is. Előnyös ha több irányból megközelítjük az izmokat, különböző pozíciókban eltérő mélységekben tudjuk megdolgoztatni izmunkat.


Milyen gyakran használjuk hengerünket?

 

Ha minden edzést követően lehengerezzük az izmainkat, már elég sokat megtettünk az izmok megfelelő lazításához. Ettől persze még nyugodtan hengerezhetünk minden edzés előtt és után is, de jellemzően ez már túl sok időt emészt fel az edzésidővel együtt.

 

Milyen egyéb izomcsomólazító eszközöket használhatunk?

 

Masszázshengerek, SMR hengerek, ezek használatát fejtettük ki részletesen a fentiekben: Tömör vagy üreges anyagból készülhetnek, érdes felülettel, esetenként egész nagy egyenetlenségekkel tarkítva, a váll, hát, has, és derékizmok nyomás általi ellazítására valók. Ezáltal tudjuk növelni az izmok terhelhetőségét, csökkenti a sérülésveszélyt, és lazítani a letapadt izomcsoportokat.

Masszázspárnák: Irodai vagy otthoni használatra tervezett  tartásjavító eszköz, hogy a sok ülés közben is edzésben tartsuk a gerincoszlopunkat, helyes tartásunkat megőrizzük. Szelepen keresztül szabályozhatjuk a levegőtöltet mennyiségét, igy akár ülés és állás közbe is gyakorlatozhatunk rajtuk, miközben rugalmas felületet biztosítanak.

Masszázslabdák: Kisméretű kemény anyagú masszázslabdák melyek lehetnek pusztán érdes vagy akár tüskés felületűek is. A tenyér és a csukló ellazítására valók.

 

Vannak estek mikor nem ajánlott az SMR henger használata, az alábbiakban ezeket az eseteket soroljuk fel

 

Bizonyos krónikus betegségek kizárják az SMR henger használatát. A biztonságos használat érdekében mindenképp érdemes megtanulni az eszközön végrehajtható gyakorlatokat. A következő esetekben nem használható otthon az SMR henger:

  • Csontritkulásos megbetegedések esetén (a testsúlyunkkal nehezedünk a hengerre, veszélyes lehet ha a csontnak nincs meg a megfelelő tartófunkciója)
  • Magasfokú visszérproblémák esetén (mélyvénás tágulat)
  • idős korban fokozott óvatossággal kell alkalmazni az eszközt! 
  • magas vérnyomás betegség (A gyógyszerel beállított vérnyomás nem számít kizáró oknak.)
  • véralvadásgátló szedése esetén ne használjuk a hengert
  • cukorbetegség esetén nem ajánlott a henger használata, konzultáljunk kezelőorvosunkkal
  • terhesség esetén kerüljük a henger használatát

Íme a három legnépszerűbb henger kínálatunkból, a képekre kattintva a termékek adatlapjára jutsz:

Capetan WEI-254 SMR henger Capetan UBR-434 masszázspontos SMR henger Capetan JHN-463 Kemény felületű Beat Roll masszázshenger