Sportszerek Terméktesztjei

Dinamikus tartásjavító ülőeszközök íróasztalhoz az irodában és a tanteremben.

2016.02.09 16:05

Akik  ülőmunkát végeznek így hosszasan ülnek akár az íróasztal vagy a monitor előtt, akár Ön vagy iskolás gyermeke is, mind - mind szembesülünk a hogyan üljünk helyesen problémával.

A hosszas ülés rossz hatással van a gerincre , melyet  az egy pontra koncentrált tekintet a monitor használat vagy írás révén még fokoz.

Ezekre a problémákra jelentenek megoldást az ülőpárnák és labdás ülőalkalmatosságok, ezeket már a legkisebbek részére is megtalálja programunkban.

A XXI. Században az emberek javarésze munkahelyen otthon vagy a kocsiban lényegében mindegy, hogy hol fél életét ülve tölti el. A passzív ülés következtében melyet az iskolai padszéktől az irodán keresztül egészen az otthoni kanapéig mindenhol gyakorlunk porckorongunk elveszti rugalmasságát a csökkent anyagcsere miatt. Lassan berepedezik a porckorong, ekkor helyi derékfájdalmat érzünk, mely pár nap alatt elmúlik. Az idő elteltével egyre gyakoribb lesz a derékfájdalom, ahogy az anyagcsere egyre csökken, a repedések száma nő majd a rostos gyűrű átszakad és kialakul a sérv. Innentől kezdődik az akut fájdalom, ahogy a porckorong belső kocsonyás magja elkezdi nyomni a gerincvelői idegek gyökereit. Itt már jelentkeznek a végtagba kisugárzó éles fájdalmak, a mozgás korlátozottsága. Nem tudunk lehajolni, begörnyedni illetve a napi szükségleteinket fájdalommentesen illetve maradéktalanul elvégezni. Nem beszélve arról, hogy ezen idő alatt az alhas tájéki szerveink is károsodhatnak, vizelettartási problémák, prosztatagondok illetve aranyér is kialakulhat. A derékfájdalom nem ritkán komolyabb betegség tünete is lehet, ezért akut eseteknél forduljon orvoshoz! Magyarországon minden 3 embernek van illetve volt már deréktáji fájdalma, életkortól és nemtől függetlenül!

Felmerül a kérdés, hogyan tudjuk ezt a népbetegséget megelőzni illetve kezelni?

A legtöbb esetben pihenéssel, masszázzsal, gyógytornával , úszással, segédeszközökkel igyekszünk fájdalmainkat kompenzálni. Intenzív sportolásba kezdenek néhányan  , de  egyes sporttevékenységek gyakorta károsabbnak mint hasznosnak bizonyulnak fájdalmainkat illetően. 

Derékfájdalom csökkentéséhez ajánlott sportágak:

Semmiképp sem ajánlott sportok:

Úszás (kifejezetten a hátúszás)

Ütősportok

Kerékpározás, szobakerékpározás

Labdarúgás

Gyaloglás, korcsolyázás

Röplabda

  Kosárlabda
  Futás
  Extrémsportok

 Megelőzés:

A megelőzésképp rengeteg mindent említhetünk, gyógytorna, gyógy úszás, gyógy eszközök a paletta széles és majdnem végtelen. A problémáknak elébe kell menni mert mit ér a heti jó esetben 1-2 órás mozgás az egész heti 60 óra körüli ücsörgéssel szemben, ezért az üléssel töltött időt kell aktív mozgássá változtatni

Egy táblázatban ábrázoltam kollégáim és saját ülve töltött időnket és a végeredménynél elborzadtunk:

Kollégáink

Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

Összesen 5munkanap

Munkahelyen

11,5h

11,5h

11,5h

11,5h

11,5h

 

Utazással

 

Otthon(számítógép,tv, olvasás)

 

Egyéb

 

Összesen ülvetöltött

11,5h

11,5h

11,5h

11,5h

11,5h

57,5h

Egy nap

24h

24h

24h

24h

24h

120h

Amit nem ülőhelyzetben töltünk:

 

 

 

 

 

62,5h

 

A táblázat világosan mutatja úgy, hogy csak a hét 5 munkanapját számoltam életünk közel felét ülve töltjük el, majdhogynem mindannyiunk sportol, de a sporttal eltöltött óra hetente is eltörpül az 57 óra ülés mellett.

Ez indokolja, hogy alternatív lehetőségekre van szükségünk mely megőrzi porckorongjaink és vázrendszerünk egészségét a folytonos ülőmunka mellett. Ahhoz, hogy testünk megszokja a helyes testtartást, csökkenjen a gerincoszlop terhelése  hátizmaink és belső csípőizmaink folyamatos mozgásban kell legyenek. A folyamatos mozgás erősítő-lazítóhatással van izmainkra, gyorsítja az anyagcserét, javítja a vérellátást, és fokozza a koncentrálóképességet, ami teljesítményjavuláshoz vezethet.


A TACTIC SPORT közel 20 éves tapasztalattal forgalmaz sport- mozgásfejlesztő- rehabilitációs és egészség megőrző termékeket . Mivel munkánk és életünk javarészét mi is az irodában töltjük, nekünk is szükségünk volt egy alternatív megoldásra. Ezzel a Magyarországon  innovatív megoldással szeretnénk az Ön életét is egészségesebb is komformosabbá tenni. A mi megoldásunk nekünk bevált, az ön kényelméhez illően ajánlunk Ülőlabdákat, Szék és ülőlabda kombinációkat és ülőpárnákat, melyeket autóban otthon irodában egyaránt könnyedén használhat.

Ülőpárnáink

Kerek ülő és egyensúlyozó párnák
A párna elősegíti a helyes testtartást, javítja az egyensúlyérzéket. Ülőpárnaként korrigálja a gerinc rossz tartását, segíti az egészséges hát megőrzését. Relaxációs, jóga valamint egyensúlyfejlesztő gyakorlatokhoz is ajánlott instabil eszköz.

CAPETAN SITTER 33x7cm dynair párna
Levegővel feltöltött egyensúlyozó eszköz,mely rehabilitációs gyakorlatokhoz ajánlott,  azonban ülőpárnaként is jól alkalmazható mivel biztosítja a dinamikus ülést. Egyik felülete meggátolja az elcsúszkálást másik masszázs tüskés oldala stimuláló hatású  szenzomotorikus ingert nyújt.

Ék alakú ülőpárna
Lehetővé teszi a helyes ülőpozíciót , megakadályozza a deformitások kialakulását, de egyensúlyozó terápiás instabil eszközként is használatos a rehabilitációban és a sportban egyaránt. A levegőtöltetű  ülőpárnák használatával a porckorongok  a folytonos dinamikus mozgás  révén optimális anyagcserével bírnak, erősödnek a tartó izmok,  a dinamikus ülés kívánatos az ülőmunkát végzőknél. A párnákat mobilan használhatja az irodában gépkocsiban egyaránt. 

  

Ülőlabdáink:

A gimnasztikai labdák mind helyettesíthetnek széket, azonban az ülőlabdák támasztólábai segítenek abban hogy a labda ne guruljon ide-oda. Az ülőlabdán csak helyes testtartással lehet ülni, hanyag tartás esetén labilis, az egyensúlyi helyzet keresése közben dolgoznak a has, hát, medence izmok, a levegő töltet tehermentesíti a gerinc oszlopot .Óvodák, iskolák, intézmények modern kor követelményeinek megfelelő ergonomikus és tartásjavító ülőeszközei az ülőlabdák , melyek a gyermek testmagasság változását követni tudják.

 

 

FIT OFFICE IRODAI GÖRGŐS SZÉK FITNESZ LABDÁVAL

 

Vadonatúj találmány, tulajdonképpen az irodai szék alternatívája. Az ülőlabda nyújtotta egészséges, gerinckímélő és tartásjavító hatású dinamikus üléspozíciót ötvözi a görgős irodai forgószékek praktikumával. A gerinc fiziológiás tartása valósulhat meg a labdán ülve. A porckorongokra az optimális erők hatnak, melyeket a folytonos mozgás szabályoz,a porckorongok optimális anyagcseréje és egészsége ez által biztosítottá válik.

A görgős labdás székek kaphatók normál íroasztal magassághoz és magasítólábas kivitelben, mely tettszőlegesen alkalmazható , így magasabb felnötteknek vagy magasabb íróastalokhoz az ülőmagasság emelhető.

 

ARO-568 CAPETAN FIT OFFICE  LABDÁS SZÉK GURULÓ GÖRGŐKKEL

Labda Ø 48-52cm, BRQ 

 

TACTIC FIT OFFICE PLUS IRODAI GÖRGŐS SZÉK HÁTTÁMLÁVAL 

Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az előző termék, de ebben az esetben a hátat is meg lehet támasztani egy műanyag támla segítségével. Gyermek és felnőtt méretben is készül intézményi használatra is javasolt óvodás kortól. Gimnasztikára használva a háttámla kapaszkodóként is szolgálhat.

 

ARO-554 FIT OFFICE PLUS HÁTTÁMLÁS FITNESZ SZÉK GURULÓ GÖRGŐKKEL

Labda Ø 48-52 m ,BRQ , felnőtt

 

 TACTIC FIT OFFICE COMFORT IRODAI GÖRGŐS SZÉK ÁLLÍTHATÓ HÁTTÁMLÁVAL

 Az előző termékek egy még komfortosabb változata állítható szögű párnázott textilháttámlával is kiegészítve. A gerinc kímélő dinamikus ülést biztosító szék , teret nyerhet a klasszikus irodai közegben is szolid megjelenésével. Helyes testtartással dolgozhat, hanyag tartás esetén labilissá válik az ülő pozíció és az egyensúlyi helyzet automatikus keresése közben dolgoznak a has, hát medence izmok, a levegő töltet az ülés során tehermentesíti a gerincoszlopot. 

FIT OFFICE COMFORT ÁLLÍTHATÓ HÁTTÁMLÁS SZÉK 

ARO-557FIT OFFICE COMFORT GÖRGŐS SZÉK ÁLLÍTHATÓ HÁTTÁMLÁVAL
Labda: Ø 53 cm, metál fekete,
műanyag váz, állitható szőgű fém háttámla , textil háttámla párna
 

A porckorongsérv (gerincsérv) kialakulásának megelőzése nem egyszerű. Biztos, hogy a rendszeres sport, még inkább a mély hátizmokat erősítő gyógytorna ilyen hatású. Szintén fontos a munkahelyi ergonómiai szabályok betartása, illetve az ágy, pontosabban a matrac optimális kiválasztása szerepet játszik a megelőzésben.

Reméljük e cikk, sokban hozzájárul minden olvasó, egészségének javításához és a megelőzés segítéséhez.

 

Üdvözlettel

TACTIC SPORT

Ország Botja díjak simplepay_hu borgun_hu