Sportszer Hírek

2022 legjobb fitnesztrendjei az otthoni edzéshez

2022.01.25 09:59

Az év elején rengetegen döntenek úgy, hogy az előttük álló esztendő során egészségesebb életmódra váltanak és végre elérik rég óta áhított fitneszcéljaikat. De honnan érdemes megközelíteni? Hogyan lehet valaki fitt, ha alig van szabadideje a nap során, amit magára fordíthat?

lehet valaki fitt, ha alig van szabadideje a nap során, amit magára fordíthat?
Szerencsére már napi néhány perc aktív mozgás is több, mint a semmi, és ha egy kicsit elgondolkodsz az átlagrutinodon, bizonyára te is találsz majd olyan időszakokat a napod során, amiket mozgalmasabbá tehetsz.


Szóval mi a helyzet 2022 fitnesztrendjeivel? Mire érdemes felhasználnod azt a minimális időt, amit a napi teendőid megengednek? Az alábbiakban ezeket válogattuk össze neked!

 

Több otthoni edzőterem jön létre

A világjárvány miatt sok helyen az összes konditerem kénytelen volt bezárni, és aki tehette, az egy otthoni terem kialakításával próbálta pótolni a hiányukat. Az új hullámoknak köszönhetően sosem tudhatjuk, hogy mikor számíthatunk új lezárásokra, így nem csoda, hogy az otthoni edzőtermek egyre népszerűbbekké válnak.


Az Egyesült Államokban például az otthoni edzőterem a második leggyakrabban igényelt „speciális szoba” az új otthonok tervezésekor. Általánosságban nagyobb a kereslet az olyan otthonfejlesztésekre, amelyek hatékonyabbá teszik a munkavégzést (ami sokaknál szintén otthon zajlik).


Ilyen fejlesztés lehet például egy otthoni konditerem, ahol az ember ebédszünetben elvégezhet egy 10 perces edzést, vagy jógázhat egyet, hogy ellazuljon a kimerítő nap után.
Az otthoni edzőtermeknek számos előnye van a kényelmes hozzáférhetőségen kívül, hiszen 24/7 nyitva vannak, nincsenek korlátozások, a felszerelés megvásárlásán kívül ingyenesek, ráadásul 100%-ban privátok is. Ha Te is kialakítanád a saját edzőtermed, a legnépszerűbb fitness eszközöket ITT találod hozzá!

Tovább hódítanak a hibrid edzések

Habár egyre több az otthoni edzőterem, ez nem jelenti azt, hogy az emberek egy részének nem hiányzik a konditermek közösségi jellegére. Biztosak lehetünk benne, hogy 2022-ben sokan járnak majd el személyes edzésekre is, ahol nem csak jól átmozgathatják magukat, hanem hasonló célú emberekkel is tölthetik a szabadidejüket.


Tekintve, hogy az otthonról végezhető és a hibrid („néha bejárós”) munkavégzés az új norma, ez az életvitel az emberek edzési szokásaira is kihat majd. Több otthoni sportszerre lesz igény, de az edzőtermi tagságok sem fognak megszűnni.


Az emberek többsége egyszerűen szeret más emberekkel találkozni. Az edzőtermi interakciók még akkor is értékesek, ha nem hisszük őket azoknak. 2022-ben sokan alakítják majd ki saját edzőtermüket otthonukban, de időnként el-eljárnak majd a helyi konditermükbe is, ahol kiélvezhetik az edzések közösségi jellegét.

 

Adatalapú edzéstervek

Az edzési adatok még fontosabbakká válnak 2022-ben, mint korábban valaha. Az okos viselhető eszközökre, úgymint a fitneszmérőkre vagy az okosórákra egyre nagyobb lesz a kereslet azok köreiben, akik szeretnék precízen nyomon követni teljesítményeiket edzéseik során.


Habár korábban egy személyi edzőre volt szükség, hogy elemezze ezeket az adatokat, a modern algoritmusok képesek folyamatosan értelmezni őket, és egy személyre szabott edzéstervet összeállítani a felhasználók teljesítménye alapján.


Ezek az pulzusmérőeszközök segítenek többek között megállapítani, hogy túl enyhén vagy túl erősen terheled meg szervezetedet, és jelzik, ha változtatnod kellene tempódon.


Apropó pulzus: a szívritmus változásai és a szív terhelése szintén felkapott témák lesznek 2022-ben. Habár a koncepció nem újdonság, a viselhető eszközök többsége ma már képes pontosan mérni ezeket a mutatókat is, hogy még pontosabb képet szolgáltassanak viselőjük teljesítményéről és egészségéről.


Ha például valaki azt tapasztalja, hogy pulzusa az edzések során egyre hamarabb tér vissza a normál állapotba pihenés közben, akkor ez fejlődést jelent.

 

Speciális edzések

A 2022-es fitnesztrendek online kutatásának megvan a maga veszélye. Egyes témák például azért kapnak egyre nagyobb figyelmet, mert az emberek azt olvassák, hogy mások az adott fitnesztéma után érdeklődnek, szóval ők is elkezdik ezeket keresni, és így tovább. Egyes ilyen online terjedő trendek velünk maradnak majd az év során, de többségük hamar feledésbe is merül.


Az elmúlt hetek felkapott trendjei például a súlyozott hullahopp karikázás, a „ZUU”, a babakocsi (stroller) fitnesz, a hátrafelé futás és légtorna.


Senki sem tudhatja előre, hogy mi szilárdul meg az edzések világában (a CrossFit például még ma is népszerű) és mi lesz az, ami eltűnik.


A súlyozott hullahopp karikák, habár hasznosak lehetnek, egyáltalán nem olyan sokoldalúak, mint egy pár kézi súlyzó vagy kettlebell. A hátrafelé futás nagyon veszélyes lehet, ha az ember nem egy akadálymentesített edzőteremben végzi, a babakocsi fitnesz pedig végtelenül körülményes. A légitorna jót tehet az ember vállainak és karjainak, de nem olyasmi, amit sokan kipróbálnak majd.

 

Személyre szabott étrend

A személyre szabott étrendek már most nagy népszerűségnek örvendenek, de 2022-ben még több teret hódítanak majd. Akár az életviteledre alapozod, akár egy DNS-tesztet csináltatsz a legjobb diéta kialakításához, számos előnye van annak, ha valaki a saját igényeihez igazítja az elfogyasztott makrotápanyagjait. Ez nem csak az edzésekben segíthet, hanem a hétköznapi életszínvonalat is javíthatja.

Ország Botja díjak simplepay_hu borgun_hu