Sportszer Hírek

Ezek lesznek 2022 meghatározó fitnesz trendjei

2022.02.03 09:37

2020 és 2021 során többen választották a virtuális edzéseket és fitneszalkalmazásokat, mint valaha, ami természetesen a COVID-19-es lezárásoknak volt köszönhető. Habár az efféle korlátozásokról szerencsére újabban nincs szó, az előző két év jelentős hatással volt az edzési szokásainkra, amiket 2022-be is magunkkal hoztunk. Az emberek elkezdtek visszatérni ugyan a konditermekbe, de továbbra is sokan választják az olyan hibrid edzéseket, amelyek részben otthon zajlanak.

Akár a legújabb irányzatok érdekelnek, akár szeretnéd valamivel feldobni mostani edzéstervedet, vess egy pillantást 2022 legfontosabb fitneszrendjeire!

 

Virtuális edzések

Az edzés egy olyan tevékenység, amit az ember lényegében bárhol élvezhet, és manapság ez még könnyebbé vált a technológiának köszönhetően. Habár a járvány arra kényszerítette a konditermek rendszeres látogatóit, hogy máshol (általában otthon) folytassák edzéseiket, a virtuális edzések trendje 2022-ben sem lassul majd le.

 

A vírust megelőző időkben az alkalmazásokon vagy épp a Zoomon keresztüli edzések idegen koncepcióknak számítottak, két év elteltével azonban milliók szoktak át ezekre az otthoni és virtuális programokra.


Ezt persze a konditermek sem hagyhatták szó nélkül, és hogy ne veszítsék el ügyfeleiket, többen is elkezdtek olyan hibrid programokat kínálni, amelyek személyes (konditermi) és virtuális (otthoni) edzéseket vegyítenek egymással.


Mindez nem meglepő, hiszen virtuális és a hibrid edzések legnagyobb előnye a kényelem.

 

Mini edzések, amikor csak lehet

2022 egyik legnagyobb fitnesz trendje a mini edzések lesznek. Manapság már nem muszáj a nap egy konkrét szakaszát kijelölni a mozgásra. A mini edzések tökéletes opciók azok számára, akik szeretnének fittek maradni, de nincs minden nap 45-60 percük egy „teljes” edzésre.


A legtöbbek szemében az edzésekhez rengeteg idő és erőfeszítés szükséges, ráadásul mindig át kell öltözni hozzájuk. Azonban ez nem feltétlenül kell, hogy így legyen, és a mini edzések pontosan ezekre az aggályokra kínálnak választ azok számára, akiknek nincs elég idejük egy-egy „teljes” edzést beiktatni a nap során.


A mini edzésekre, amelyek kardióból, erőedzésből és mozgékonyságot fejlesztő gyakorlatokból állnak, elég mindössze 10-10 percet szánni alkalmanként, így akár többször is könnyedén beiktathatók a nap során. Valójában minden feladat, ami valamilyen intenzívebb mozgást igényel, mini edzésnek tekinthető – például ha szeretnél feljebb jutni néhány emelettel magasra, akkor tedd azt gyors léptekkel vagy kocogva a lépcsőkön a helyett, hogy lifteznél. Egy másik opció lehet egy megállóval előbb leszállni a buszról munkába menet, és az utolsó 5-10 percet extra gyaloglással tölteni.

 

Az otthoni konditermek kora

Az otthoni edzőtermek koncepciója egyáltalán nem újdonság, azonban az elmúlt évek során új népszerűségre tett szert. Habár az edzőtermek újranyitottak, még mindig nő az igény az otthoni alternatívákra.


Legyen szó szobabiciklikről vagy virtuális eszközökkel kiegészített edzésprogramokról, az otthoni konditermek nem csak népszerűek, hanem digitális technológiákkal is megkönnyítik a mozogni vágyók dolgát. Ezek a technológiák pedig 2022-ben is csak tovább fejlődnek majd.


Egyesek az önmagukról való gondoskodás egyik formájának tartják az otthoni sportszerek megvásárlását, és a rendszeres orvosi vizsgálatokhoz hasonlítják őket. Neked is érdemes lehet belevágnod, hiszen nem igényel nagyobb befektetést mint a kondibérlet fenntartása! Egy kettlebell súllyal, néhány kézisúlyzóval és egy step pad-dal rengeteg gyakorlatot elvégezhetsz, és hatékonyan formálhatod a tested akár otthon is. 

 

Új viselhető technológiák

Az otthoni konditermek kialakítása mellett egyre több fitneszprofi és kezdő használ viselhető fitneszkellékeket. Ezek az eszközök lehetővé teszik az edzések nyilvántartását, segítenek az egészség megőrzésében, és megkönnyítik viselőjük számára, hogy kitűzött céljaira koncentráljon.


Egyes személyi edzők szerint ezek a viselhető fitnesztermékek alakítják az edzések jövőjét. Ez annak köszönhető, hogy az eszközök által begyűjtött edzési adatok alapján a különféle fitneszalkalmazások személyre szabott edzésterveket kínálhatnak felhasználóiknak.


Az ilyen eszközök nem csupán viselőjük fittségét mérik (például a lépésszámot), hanem segítenek a kitűzött fitneszcéljaik elérésében is. Sok termék vízálló is, ezért vízisportok közben is bátran viselhetők.

 

Az örök kedvenc: gyaloglás

A gyalogláshoz sem speciális felszerelésre, sem alkalmazásokra, sem pedig edzőtermi tagságra nincs szükség. A gyaloglás egy kevésbé intenzív edzésforma, amelyet akár egyedül zenehallgatás közben, vagy egy-két barát társaságában, egy jót beszélgetve is gyakorolhat az ember. Mint oly sok 2022-es fitnesz trend, a gyaloglás is a COVID-19 járvány miatt került előtérbe.


Habár egy nem túl megterhelő gyakorlat, már napi 15 perc gyaloglás is sokat tehet az egészségedért. Ajánlott naponta legalább ennyi időt a lépkedésre szánni, lehetőleg megállás nélkül, ez ugyanis segíthet elkerülni a szív- és érrendszeri problémákat.


Na persze, ha egy kiegyensúlyozott edzésprogramra vágysz, akkor a gyaloglás önmagában nem lesz elég, ezért szánj időt néha a kardió- és erőedzésekre is.

 

Fitneszcélok, amikért jól esik megdolgozni

Egyre többen fordulnak el az olyan fitneszcéloktól, amik a külsőről szólnak (vékonyabb combok, izmosabb has stb.) és koncentrálnak inkább az egészségre és az általános jólétre. Az edzések akkor a leghatékonyabbak, amikor az emberek élvezik őket, és az egészséges életmód fontos részeként tekintenek rájuk.


Az egyik legjobb 2022-es fitneszrend kétségkívül az úgynevezett „holisztikus” rutinoké, amelyek kardió és tudatos (pl. jóga) edzésekből állnak. A cél tehát egyensúlyt teremteni az intenzívebb és a lassabb, kimértebb gyakorlatok között. Ezek a programok nem arról szólnak, hogy hány kalóriát égetsz el, hanem hogy mi esik jól fizikailag és szellemileg.

 

Erőedzések

A legtöbb személyi edző egyetért abban, hogy az erőedzések egy kiegyensúlyozott edzésprogram nélkülözhetetlen részei. Az erőedzésektől nem csak erősebbnek érzi magát az ember, hanem csökkentik a sérülések kockázatát, erősítik a csontokat, segítenek a fogyásban és összességében hozzájárulnak a szív egészségéhez is.


Az erőedzések népszerűsége azonban kétélű fegyver, ugyanis számos tévhit kering róla az interneten. Sokan például azt hajtogatják, hogy már fiatalon el kell kezdeni súlyokat emelni, vagy hogy drága, puccos felszerelések kellenek hozzá. Egy másik gyakori mítosz, hogy aki súlyzózni kezd, annak előbb-utóbb izmos, kigyúrt teste lesz. Ez egyáltalán nem fedi a valóságot, sokakat mégis ez tart vissza az erőedzésektől.


A helyzet az, hogy lényegében bárki elkezdhet súlyt emelni, függetlenül attól, hogy mennyi idős, vagy hogy korábban foglalkozott-e egyáltalán az edzéssel. Persze mindenképpen fontos, hogy tájékoztasd személyi edződet korábbi edzési szokásaidról (főleg akkor, ha sosem edzettél korábban). Nem kell továbbá egy vagyont költened a felszerelésekre, és attól sem kell tartanod, hogy hatalmas izmaid lesznek – a testépítők hosszú éveken át, elképesztően kemény edzések árán szereznek olyan hatalmas izmokat. A „hétköznapi” erőedzés ezzel szemben a fogyásban, és az izmok „szálkásításában” segít majd.

 

Női edzőtermek

A kizárólag nőket fogadó edzőtermek trendje 2021-ben kapott egy akkora lendületet, ami még 2022-ben is jelen lesz majd. Habár az irányzat már az 1900-as években is jelen volt, 2021-ben a TikTokon terjedő #WomensOnlyGym hashtagnek köszönhetően újra felkapottá vált.


A személyi edzők beszámolói szerint továbbá a járvány során több nő jelentkezett a virtuális edzésekre, mint amennyivel a konditermekben találkoztak. Ez alapján az a következtetés vonható le, hogy habár a nők is ugyan úgy szeretnének edzeni, sokan nem szívesen teszik azt egy edzőteremben, ahol a férfiak megbámulhatják őket.

 

 

Ország Botja díjak simplepay_hu borgun_hu