Sportszer Hírek

A csocsóasztal története

2018.12.13 15:42

A csocsó egy olyan spor mely összehozza a barátokat, kellemes időtöltést biztosít számukra.talán ez  a legfontosabb, így a kialakulásának történetét kutathatjuk, de vésősoron hálát adhatunk  a vállalkozó szellemű és kreatív korabelieknek hogy megalkották ezt a mai napig szuper játékot.

A csocsóasztal története

Utánaolvasva nem találunk egyöntetű véleményt a csocsóasztal kialakulására vonatkozóan. Mi négy különböző teóriát is tollvégre kapunk, melyek az általunk megtekintett szakirodalmak jelentős részében fellelhetőek, illetve ezek azok melyeket több forrásban is megtaláltunk. Ami konklúzióként leszűrhető információ, az talán annyi hogy a csocsót Nyugat – Európában találták fel Franciaországban és Németországban egymástól különböző vidékeken, különböző formában, ám nagyon egyező időben. Ennek időpontja az 1880-90-es évekre tehető. Meglepő tény hogy ennek ellenére az első szabadalmaztatott csocsóasztal Amerikához köthető, mely szabadalom bejegyzésének időpontja 1901. Az amerikai szabadalmat követően érdemleges szabadalom bejegyzés 1923-ban történt az Egyesült Királyságban Harold Searles Thorton neve alatt. Ezt követőn megszaporodtak  a különböző asztalifoci készítéssel foglalkozó üzemek, nehéz követni a termék fejlődését. Jól mutatja ezt hogy jelenleg is teljesen eltérő asztalokat láthatunk  a különböző gyártóktól. A Bonzini, Roberto Sports, Garlando mind mind különböző területekre helyezik termékeik hangsúlyát, ki-ki ízlésvilága szerint döntse el melyik csocsóasztalon szeret a legjobban játszani.

Érdekesség képpen leírunk pár teóriát a csocsóasztalok megjelenésének lehetséges történeteiről:

Angliában az 1880-as évek végén jelent meg a játék, annak okán hogy jelentős igény mutatkozott arra hogy egy otthon vagy szórakozóhelyen is játszható játékot találjanak ki ami közben a barátok jól érezhetik magukat, megszabadulhatnak  a mindennapi problémáiktól, felszabadultan hódolhatnak szenvedélyüknek. Elsőkét Edwin Lawrence mutatta be kezdetleges asztalát, mely a mai ismert csocsókhoz képest nagyon elavultnak hatna. Ezt követte Harold Searles Thornton csocsóasztala mely a fentebb leírtak szerint szabadalmaztatásra is alkalmas volt. Ez az asztal csak kisebb különbségeket mutat a mai csocsóasztalokhoz képest, így valószínűnek tűnik hogy valóban ez volt az az ötlet ami számottevőnek tekinthető a sportszer történetében.  Thornton nagybátyja ezt a modellt Amerikában is próbálta népszerűsíteni, de hosszú időnek kellett eltelnie míg a tengerentúlon igazán népszerűvé vált a csocsó és megszületett az első komoly saját gyártású csocsóasztaluk. Ez a mai napig nagyon neves Tornado asztal volt, mely 1971-ben került kialakításra. Az amerikai csocsószövetség a hivatalos versenyeken  manapság is a Tornado asztalokat használja.

Érdekesség hogy az asztalifoci aranykora az 1970-es évek Franciaországban is, szinte minden kávézóban megtalálható volt egy-egy csocsóasztal. A 2000-es évektől kezdődően a magánotthonokban található csocsóasztalok száma óriási növekedésnek indult a szórakoztatóegységek üzemeltetőinek nagy bánatára. Manapság már egyáltalán nem kuriózum ha valakinek Franciaországban van csocsóasztala otthonában. Franciaország vezető csocsóasztal márkája a Bonzini, melyet Paul Bonzini alapított. A Francia Csocsószövetség hivatalos asztala napjainkban is. A franciák csocsó iránti szeretetét bizonyítja az is hogy annak feltalálását is magukénak érzik. Egyes korabeli folyóirtokban megjelent cikkek azt állítják hogy a csocsót egy francia, a Citroen gyárban dolgozó mérnők találta fel. A mérnök neve Lucien Rosengart volt, aki azt állította hogy az 1930-as évek végén saját unokáinak, azok szórakoztatására készítette el az első csocsóasztalt.

Ha őszinték akarunk lenni, nincs pontos kép arról hogy ki találta fel ezt a játékot, látható ez a fentebb leírtak szerteágazó információiból is.

Mindenesetre a legrégebbi manapság is kiállított és a széles plénum számára megtekinthető asztalifocit 1903-ban készítették Franciaországban, melyet napjainkban Chemnitz-ben tekinthetnek meg az érdeklődők, a Német Játékmúzeum állandó kiállításán.

Csocsószövetségek

Az 1990-es években a különböző országok szövetésgeinek játékosai egyre több nemzetközi rendezvényen mérhették össze csocsótudásukat, aminek folyományaként 2002-ben meg is alakult a nemzetközi Asztalifoci szövetség, az International Table Soccer Federation (ITSF). Alapító tagjai: USA , Dánia, Franciaország, Németország, Kína, Belgium és Olaszország.
Magyarország 2004-ben csatlakozott a szervezethez.
A nemzetközi szövetség összefogja a nemzetek szövetségeinek működését, összehangolja az egyes országok rendezvényeit, közös szabályrendszert és útmutatást ad, amelynek nyomán ez  a sportág harmonizáltabbá válik  a különböző országokban.

Ország Botja díjak simplepay_hu borgun_hu