Sportszer Hírek

Gördeszkázás közben igehirdetés - Skateparkon át vezet az út a szívekhez !

2016.02.26 08:21

Az internet révén a katolikus plébános mutatványát, ahol gördeszkázás közben hírdette az igét a gyerekeknek  több millióan látták, a világhírre szert tevő plébános kezdeményezésére egy-egy gördeszkapálya épült azóta.  Zoltán atya elmondta., hite szerint a játékon át vezet az út a gyermekek szívéhez, akik ezáltal az egyházi tanításokhoz is közelebb kerülhetnek. Olyan fiatalok és idősebbek is egyaránt felkeresték az atyát az elmúlt időszakban akik első alkalommal jártak a templomban. 

A gördeszkázás és a fiatalok testi lelki fejlődése nekünk is szívügyünk, ezért ha szeretnél többet tudni ezekről a pályákról, fordulj hozzánk bizalommal, a magyarországi  forgalmazást , képviseletet cégünk a TACTIC SPORT vállalta el a közelmúltban.

A GÖRDESZKÁZÁSRÓL JÓ TUDNI:

A gördeszkázás  California államból származik, a 1940-1950-es években alakult ki a szörfözésből. Az ötletet az adta, hogy amikor nincsenek szörfölhető hullámok akkor is tudjanak gyakorolni. Az első gördeszkák fa dobozok lécei voltak görkorcsolya kerekekkel, ezeket  a köznyelv, oldalhajtós szörföknek hívta. Eddig Európában is eljutottak a kísérletező kedvűek, de nálunk megrekedt a fejlődés. Számtalanszor meséltek nekem a nagy öregek csodálkozva mai technikailag kifinomult kunsztjainkon a hajdan volt gördeszkás élményekről: „Mi csapágyakat tettünk a deszka szélére, ráültünk és úgy gurultunk le a domboldalon, volt olyan hogy én is állva mentem le.”
Egyre többet és többet hallunk arról, hogy gördeszka pályát, extrém parkot terveznek vagy építenek ami nem meglepő hiszen napjainkban egyre jobban terjednek az extrém és az urbánus sportok a fiatalok körében . Ahhoz, hogy ezen sportágak ne okozzanak kárt a közvetlen környezetben (utcákon és tereken) ennek a sportnak is biztosítani kell a megfelelő körülményeket.

Ezek a fiatal sportágak most keresik helyüket a versenysport világában, a Világjátékok és jó eséllyel az Ötkarikás Játékok versenyszámai közé is hamarosan bekerülnek. A világon egy 2002-es felmérés szerint több mint 18 Millió gördeszkás volt, mely szám az elmúlt évtizedben az extrémsportok robbanásszerű terjedésének köszönhetően megsokszorozódott. 


„Magyarországon több ezerre tehető a gördeszkások száma, ám csak kevés a profi. Ennek oka, hogy a gyakorláshoz szükséges feltételek (gördeszkapályák, boltok) sokáig hiányoztak.Kevés olyan hely van a hazai városokban - egyúttal Budapesten is - , ahol jól gyakorolhatók az utcai trükkök.”     ( hvg.hu)
A települések vezetői már felismerték,  az extrém- és generációs mozgásparkok fontosságát. Ezek a létesítmények, nemcsak modernebbé, egészségesebbé , fiatalossá teszik az infrastruktúrát, hanem például középiskola, főiskola, egyetem stb. választásakor nem egy diák választ asszerint  intézményt , hogy  a településen megtalálhatók-e ezek a szabadtéri sportot elérhetővé tevő infrastrukturális elemek. Fontos szempont továbbá az is, hogy a mai korszerű moduláris elemekkel nem megvalósíthatalanul drága vagy időigényes a beruházás, mely szükséges mivel a károk melyet ezek a fiatalok okoznak azzal, hogy akaratukon kívül tönkretehetik a tereket, városközpontokban a lépcsőszegélyeket, padkákat, csöveket, virágos ládákat mérhetetlen. A moduláris elemekkel fokozatosan, az anyagi lehetőségek függvényében lehet megújítani,  gazdagítani a pályát. A beton gyárilag készülő elemek, tökéletes minőségűek, vandálbiztosak, karbantartást nem igényelnek.  A sportolással okozott kár értéke sokszorta több mint egy egyszerűbb pályát építeni a fiataloknak. Világszerte rendeznek versenyeket, melyeken a magyar extrémsportolók is nevezhetnének, de az ilyesfajta versenyekre való felkészülés nagyon körülményes a létesítmények hiánya miatt.
A TACTIC SPORT több mint 10 éves tapasztalattal,  gyártat és forgalmaz sporteszközöket, mozgásfejlesztő berendezéseket. Cégünk termékeinek bővítése soránaz extrém sportokig jutottunk el, magas minőségű Neospiel játszótereink és mozgáspark kompozícióink mellett lehetőségünk nyílt a Maillith cég gyártotta polimer beton mobil gördeszka pálya elemek forgalmazására, melyek jelentős referenciával bírnak Európa nagy városaiban, valamint a Zoltán atya által ismertté vált szlovén könnyített beton moduláris skatepark elemek is felkerültek palettánkra.

Maillith skatepark-ugrás a cikkre

A forgalmazott skateparkok kiválasztásakor, a legfontosabb szempontokat tartottuk szem előtt a potenciális megrendelők és felhasználók, azaz az extrémsportolók és az önkormányzatok igényét. A sport élvezetét és az ezzel járó problémákat mind két oldalról tüzetesen megvizsgáltuk. A sportolók szemszögéből a felhasználás élvezeti értékét, a versenyminőségű kifejezetten a trükkök és a kombinációk számára kialakított elemek nyújtják , melyek élvezetes és sokszínű gördeszkázást és bmx-ezést tesznek lehetővé. Az önkormányzatok és a lakóközösségek fő problémái a területi rongálások a hangos csattogó zaj és az utcákon való balesetveszélyre való megoldás. Ezen problémákat széleskörűen elemezve választottuk a moduláris, mobil, gyári technológiával készült beton  Skatepark termékcsaládot, mely magas minőségű  betonból készül, karbantartást nem igényel, vandálbiztos, gyorsan telpíthető és folyamatosan bővíthető. Az elemek hézag mentesen illeszkednek, kifejezetten gördeszkára és bmx-re vannak optimalizálva, a csúszófelületek horzsolás és nyúlásmentes (melegben nem ragad az aszfaltba a kerék, beérkezéskor nincs betapadásból való esés). A két neves gyártó elemei minden igényt kielégítenek és jól kiegészítik egymást.

A gördeszkázás és a bmx, a konvencionális sporttól merőben eltérő sportág, hasonló de mégis más közösségeket nevel ki. Mivel ezen sportokban nincs edző, itt a tapasztaltabbak felé való tisztelet és az általuk nyújtott segítség  az elsődleges. A gördeszkán vagy a bmx-en egyedül van az ember, saját maga irányít, a trükkök változatosságának és sokszínűségének köszönhetően mindenki a saját örömére tanul és fejlődik. Minden egyes trükk az előzőre épül, így folyamatos a fejlődés és az ezzel együtt járó sikerélmény. Az egyik legfontosabb, ami hajtja a Ridereket, a sikerélmény, az elismerés, a tisztelet. Amikor az utcán megtapsolják a járókelők annál nincs nagyobb elismerés. Az extrém érdeklődés gyorsan kitartó társaságokat alakít ki.Nem  egyszerű sima barátságot , hanem egy úgymond bajtársi kapcsolatok alakulnak ki, mivel előfordulnak súlyos sérülések is és itt nincs edző   aki segítene.  Az extrémsport kívülről sokszor csak „esztelen veszélyes bohóckodásnak tűnik” , de ahogy mélyebbre lát az ember észreveszi, itt nem pusztán teljesítményről van szó, ezt azért csinálja mindenki mert élvezi, örömét leli benne. Nem arról van szó, hogy nincs elég kitartás lefutni a 8 kilométert, hanem azért tanul meg csúszni egy korláton mert tetszik és kihívás. Sokan elsőre elítélik vagy nem sportként értékelik , úgy gondolják hogy ezt mindenki meg tudja csinálni, de később szembesülnek azzal, hogy megállni egy gördeszkán , vagy egy bmx biciklivel egy hátra szaltót csinálni nem  egyszerű. Több tényező játszik össze, egy trükk véghezvitele közben század és ezredmásodpercek pontosságával kell cselekedni ráadásul nagy sebességnél a levegőben, közben látni azt, hogy hová is érkezik az ember, áthelyezni az egyensúlyt és figyelni a többiekre, hogy ne történjen ütközés. A gördeszka pályákon nem gyakoriak az ütközéses balesetek, mivel itt az emberek korán megtanulják, hogy felelősséggel tartoznak magukért és társaikért is. Az Extrémsportok nem a játéksportok és az enyhe hobbi sportok közé tartoznak, nagyon keményen kell küzdeni, fizikai és szellemi harc. Itt az emberek saját korlátjaikat döntik le sokszor 3mp alatt. Elugrás a rámpáról, a trükk kirúgása, megszűnik a kontaktus az test és a gördeszka között a levegőben, súlytalanság állapotában való elkapás a zuhanás közben, majd egy csattanással és tapsolással való beérkezés. Adrenalin mámor, kielégültségérzet, enyhe zsibbadás, egy újjabb ledödntött akadály, még egy szép emlék melyet mindíg jóérzés lesz elmesélni.

TACTIC SPORT

Ország Botja díjak simplepay_hu borgun_hu