Sportszer Hírek

Miért hasznos a kettlebell edzés?

2018.09.13 11:44

Miért hasznos a kettlebell edzés?

 

Miben segít a kettlebell edzés? Ezzel  a mozgásformával végzett gyakorlatok útján kimagasló állóképességet szerezhetünk. A jellemzően 5-6 gyakorlatfajta melyek folytatólagos ismétlése a kívánt hatást meghozza elsősorban  a gerinc mélyizmait edzi, így az egészséges tartás szükségszerű kialakítása mellett, kiváló állóképességre teszünk szert.

Miért hasznos a kettlebell edzés?

 

Miben segít a kettlebell edzés? Ezzel  a mozgásformával végzett gyakorlatok útján kimagasló állóképességet szerezhetünk. A jellemzően 5-6 gyakorlatfajta melyek folytatólagos ismétlése a kívánt hatást meghozza elsősorban  a gerinc mélyizmait edzi, így az egészséges tartás szükségszerű kialakítása mellett, kiváló állóképességre teszünk szert. Az eszköz leginkább a gerinc környéki mélyizmokat, a hát, a csípő és a has izmait is megdolgoztatja, így növeli a törzs stabilitását. A sportágban kiemelten fontos a fokozatosság, hiszen  a vázizmok nem megfelelő edzettsége mellett túl nagy súllyal végzett gyakorlatok könnyen sérüléshez vezethetnek, melyet a fokozatosság elvével kerülhetünk el. Hölgyek részére a 2-4kg kezdősúly ajánlott, míg uraknak  a 8-12kg kezdősúlyt javasolják  a szakemberek.

Egy kis történelem:

Honnan  is ered a kettlebell mint sporteszköz? Története több évtizedre nyúlik vissza. Az orosz hadseregben a katonák kiképzésének szerves része a harangsúlyos edzés mind a mai napig. Az orosz katonák állóképességük, rugalmasságuk fejlesztésére használják  a harangsúlyt. A sportszer hatékonyságát különböző kutatások is alátámasztják. Ilyen megfigyelés keretein belül egy négy külön mozgásformát tömörítő versenyt rendeztek mely 1km futást, 100m síkfutást helyből távolugrást és húzódzkodást foglalt magában. A versenyre két csapatot készítettek fel. Az egyik csapat a sprintfutás, húzódzkodás, hosszútávfutás hagyományos edzőgyakorlatait végezte, míg a másik csapat kettlebell edzésekkel gyakorolt fél éven keresztül. Az eredmény pedig azt mutatta hogy a kettlebell edzéseket végző csapat jobban teljesített a gyakorlatsorozatban mint azok akik speciálisan futógyakorlatokat végeztek.

 Előnyök:

Miben különbözik a harangsúlyos edzés a hagyományos súlyzóval végzett edzésekhez képest? Első és legfontosabb különbség hogy a míg a súlyzókat tömegközéppontjukban fogjuk meg,  a kettlebellt annak markolatánál lógatjuk egyszerűen lefele, vagy akár csuklónkról karunk felé visszafele. Tehát már az eszköz megtartásához is jelentősebb erőkifejtésre van szükség. Ez az edzésforma aerob és anaerob edzéselemeket is tartalmaz, így erőfejlesztés mellett a lerakódott zsírpárnák eltüntetésére szintúgy kiváló. Jótékony hatása a vérnyomás hosszútávú csökkentése és a terhelés alatti megnövekedett pulzusszám alacsonyabban tartása, de ezek az eredmények természetesen hosszabbtávon végzett gyakorlatozás útján érhetőek el.

Az edzést akár szervezett óra keretében, akár otthon saját magunk tempójában is végezhetjük. Jó hír hogy egy előszobafolyosón vagy nappaliban lehelyezett 180 x 60 cm tornaszőnyeg által foglalt helyen  a gyakorlatok elvégezhetőek, így gyakorlatilag bárki számára végezhető az edzés.

 Kettlebbellek fajtái:

Az eszköz anyaguk szerint két nagy csoportra osztható, ami legfontosabb tulajdonságként a méretüket határozza meg. Egyik fajtájuk tömör vasgolyó míg másik fajtájuk műanyag héjjal és cement töltettel rendelkező eszköz. Ez utóbbit vinbellnek is szokás nevezni. Gyűjtőneve mindkét eszköztípusnak kettlebell, harangsúly, füles labda, füles golyó lehet. Fontos kiemelni hogy a cement töltetű vynil kettlebellek ára jóval kedvezőbb, azonban a vasnál nagyobb térfogatú cement kitöltőanyag miat méretük  a vasgolyókénál jelentősen nagyobb. Vásárlás előtt érdemes mérlegelni hogy a kedvezőbb ár, vagy a nagyobb méret miatti kényelmetlenebb használat nyom többet a latban.

 

Termékkínálatunkban megtalálhatóak  a fém kettlebellek és a cement töltetű kettlebellek egyaránt. Kezdőknek 2-12 kg súlytartományban, míg haladó sportolóknak 12-40kg súlytartományban.

Ország Botja díjak simplepay_hu borgun_hu