Sportszer Hírek

Ünnepnapok a gyermekeknek

2016.01.22 13:29

A nemzetközi gyermeknapot 1950 óta ünnepeljük. Ennek előzménye a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949. novemberi határozata volt

Május utolsó hétvégéjén a gyermeknap és december 6.án a Mikulás Ünnepség már tradícionálisan a gyermekeké. Amíg az ember gyerek, örömmel veszi, hogy vanak olyan napok amelyek az ő napjuk. Nem érdekli, hogy miért, miért pont akkor, csak az a fontos, hogy ajándékot kaphat, pedig nincs születésnapja, névnapja, Húsvét és Karácsony sem. Ezzel tulajdonképpen mindenki így van, nagyon örül azoknak az ajándékoknak, amelyek valami közös családi programot jelentetenek.

Az ünnepek története:

Az ajándékosztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, a Lycia  római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja. A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén – december 6. hajnalán meglátogatja a gyermekeket, s ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik. A szintén használatos Télapó kifejezés a 20.század első harmadában keletkezhetett, már a két világháború között is használták a Mikulás szó helyett.

 

A nemzetközi gyermeknapot 1950 óta ünnepeljük. Ennek előzménye a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949. novemberi határozata volt. A cél ekkor az elmaradott, háború sújtotta országok gyermekeinek megsegítése volt. Ehhez hasonló rendezvény már a II. világháború előtt is létezett. Akkor még gyermekhét néven zajlott, és először 1931. májusában tartották meg, főként jótékonysági célból.

Ország Botja díjak simplepay_hu borgun_hu