Sportszer Hírek

ÚTMUTATÓ TRAMBULIN VÁSÁRLÁSHOZ

2017.03.20 23:55

TELEPHELYÜNKÖN A TRAMBULINOK ÖSSZESZERELVE MEGTEKINTHETŐK , KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK A VÁLASZTÁSBAN! A gyerekek kedvence a trambulin, reggeltől napestig  önfeledten játszanak, ugrálnak benne már a legkisebbek is miközben az egyensúly érzékük fejlődésére, fizikai állóképességük növelésére észrevétlenül fejti ki kedvező hatását az eszköz használata. A trambulin a gyógytornászok terapeuták által ajánlott , használt és bevált fejlesztő eszköz. A lakásban a mini trambulinok férnek el, így a gyerekek alig várják, hogy a kültéri trambulinon ugrálhassanak a jóidő beálltával. Az óriás kültéri kerti trambulinok időjárásállók, nagy felületük mozgásszabadságot biztosít. A szabadban, a háló által árnyékolt szűrt fényben a jó levegőn végzett mozgás egészséges és vidám nyári program.

A trambulin kiválasztásánál sokan tétováznak melyiket is válasszák. Ebben a döntésben szeretne segítségükre lenni  a TACTIC SPORT a következő információkkal, a vásárlók által feltett leggyakoribb kérdések szempontjai alapján összeállított ismertetővel.

A trambulin váz külső körméretét adják meg a forgalmazók a terméken, az ugráló felület ettől típustól függően, de általában 50 cm-el kisebb. A trambulin helyes méretének kiválasztásánal nem elhanyagolható szempont a használók testmagassága , életkora  és súlya  sem,  ezért fontos, hogy megismerjük a trambulin által biztosított ugráló felület méretét, melyet a következő képpen kapunk meg: a trambulinnak a forgalmazó által megadott  átmérő méretéből  le kell vonni a váz szélességének és a rugók teljes hosszának kétszeresét.

A trambulin maga egy egyszerű elven működő  szerkezet , fém keretre rugókkal feszített elasztikus textil felület és a tatrószerkezet a fém váz együttese, az eszközön kizárólag a trambulin középpontjában optimális az ugrálás. Ha többen tartózkodnak a trambulinban, akkor ez nem valósítható meg, a trambulin  kiszámíthatalnaul dobja fel az ugrálókat mivel az egyes személyek súlya lehúzza a rugókat,  ez  a többiek ugrálását gátolja. A középpontól távoli elhelyezkedés a trambulin működési elvével ellentétes használatot eredményez, megnyújtja a rugót a hozzá közeli folyamatos súlyterhelés, ezáltal az ugrálófelület hamar elveszti elasztikusságát.

A több személy általi használatnál a kiszámíthatalan elugrások miatt fokozott az egymásra esés- és balesetveszély is, ezért a gyártók  és a bevizsgálási szabványok is     a trambulin használatát egy ember részére engedélyezik  modelltől függetlenül. A gyakran látható ettől eltérő többszemélyes egyidejű  használat nem rendeltetészerű használatnak minősül , melynek következményeit a trambulin tulajdonosa viseli.

Az ugrálófelület mérete   a rugók típusa(hossza) szerint változik. A rugóvédőszivacs a trambulin peremén körbefutó színes sáv, melynek szélessége a rugó méretéhez igazodik, védi a rugót és a trambulin használóját a becsipődéses balesetektől, a két rugó közötti közbe belépéstől.Ez egy technikai terület, melyen ülni, állni, sétálni tilos. A rugóvédőszivacs szélessége típusoknként eltérő, ezért amikor cserélni kívánja az elhasználódott rugóvédőszivacsot ezt azon  a helyen  érdemes megtenni, ahol a trambulint beszerezte. Az áruházak mondhatni nem forgalmaznak pótalkatrészeket, ezért sokszor tanácstalanul állnak a vásárlók a megfelelő pótalkatrészek, rugóvédők, hálók, ugrálófelületek kiválasztásánál.

Az azonos kereskedelmi körméret sem takar teljesen azonos méretet ezért a szivacs vagy pontatlanul  fekszik ki azaz hullámzik vagy nem takar tökéletesen , de legfontosabb a rugók hossza által meghatározott típust  és a megfelelő rugót kiválasztani.

A trambulin korábban kiszámított módon kapott ugrálófelülete általában 50-60 cm-el kisebb mint a trambulin méret. A kapott felületből a test körméretére vonjunk le cca 30. centimétert, a maradék felület méretét kettővel elosztva kapjuk az adott modell által biztosított esési teret az ugráló számára.

Az esési tér mérete határozza meg leginkább, hogy a rendeltetészerű használatnak mennyire felel meg egy adott méret a felhasználó számára. Ha pl. egy felnőtt vagy egy nagykamasz 170 cm-es testmagassággal kíván használni egy trambulint, azért , hogy legyen megfelelő esési tér kinyújtótt karral, laza testtartással és ne  a rugókra vagy a hálóba essen  nem javasolt kisméretű trambulint választani,  a javasolt méretek 3,66 , 3,96, 4,26 m

A legkisebb 180 cm-es trambulin csak kisgyermekeknek alkalmas, de a nészerű 2,44m méret sem biztosít ca.85-90 cm-nél nagyobb eséséi teret a középponttól, ezért 5-6 éves kor felett már nem javasoljuk ezt választani tekintettel arra is, hogy a trambulint több évig használják a gyerekek. Ami ma pont jó az egy-két év múlva már szűkösnek bizonyul.

Kis térrel rendelkező felhasználóknak , ahol az udvaron nem fér el a 2,44m méretnél nagyobb trambulin  fejlesztettük ki a megerősített Olive trambulinunkat, mely kisebb körmérettel, de egy átlagos 305 cm trambulin paramétereivel rendelkezik a megemelt rugószám révén.

Cégünk elsősorban hosszú- , a talajig érő hálótartó oszloppal kialakított trambulin modelleket forgalmaz évek óta, mivel ezek a védőhálótartó oszlopok biztosítják a legstabilabb összecsatolást  a trambulin vázszerkezettel. Sok helyen találkozhatnak azonban,  egyszerűbb  rövid hálótartó oszlopos megoldással, amikor a hálótartó oszlop nem ér  a földig , így egyes modelleknél a hálótartó oszlop akár instabil is lehet tapasztalatunk szerint. Cégünk a rövid hálótartó oszlopos megoldást   eddig  nem alkalmazta, de két új modellünknél a Safe Fly és Modern Fly  modelleknél  bevezettük mivel sikerült  olyan hálótartó oszlop rögzítési megoldást alkalmazni, mely stabil hálótartó oszlopot eredményez a rövid oszlop esetén is.

Aktuális modelljeink ( Olive, Fly High, Selector, Skipper , Montana, Super Safe,  Safe Fly és Modern Fly ) főbb sajátosságai:

A kizárólagosan cégünk választékában megtalálható Fly High 305 cm-es modellek 66 darabos megnövelt rugószáma és a rugók átlagosnál nagyobb hossza a trambulin ugrálófelület elasztikusságát , dinamikusságát fokozzák. A trambulin kiemelten vastag PVC bevonatos rugóvédőszivacsa fokozza a biztonságot, komfort érzetet

Egyedülálló műszaki megoldású modelljeink a T keret elemes modellek, melyek a legújabb legerősebb sajátfejlesztésű modellek, extra magas hálóval és magas ugrálófelülettel:

Olive, Selector, Safe Fly, Modern Fly

Az Olive ugráló asztal típusunk robosztus, színe natúr a környezetbe símuló mély sötétzöld, a trambulinok átlagos önsúlya 8-10 kg-al magasabb mint az azonos méretű más modellek esetében szokásos. A stabilitás záloga a 305 cm-es átmérőnél a 4 W láb. A hálótartó oszlopok csavarosan rögzülnek egymáshoz ,  T kötőelem található a lábak és a keret csatlakozásánál, ez az igényes műszaki tartalom minden méretnél azonosan megjelenik ennél a típusnál. A 305 cm modell rendkívül robosztus, súlya egyedülállóan magas ebben a méretben, 67 kg.A 244 cm-es modell 25%-al megnövelt rugószáma kiemelkedően jól rugózó , dinamikus felületet ad , egyedülálló a 60 rugós kialakítás a trambulinok piacán ennél a méretnél.

Selector az Olive-hez hasonló modell hagyományos 3 w láb lábszerkezettel türkizzöld rugóvédős modell

Modern Fly billenésbiztos trambulinok lábai egy új megoldással készülnek, ívesen összekötöttek és enyhén kifelé tartananak,  a keretszerkezet könnyen szétszedhető a T elemeknek köszönhetően és a háló nemcsak kifejezetten magas, hanem tartósabb élettartamú a PVC rögzítő toknak köszönhetően.

Safe Fly modell 305 cm-es mérete a legnépszerűbb,  4 lábas és biztonsági kitámasztó papucsokkal kialakított mely a tökéletes billenésmentességet biztosítja.

Kisgyermekek testmagasságához optimalizált modelljeink Skipper, Montana, alacsony ugrálófelülettel

Kisgyermekeknek ajánlott a Giffy belsőhálós szintén alcsony (305 cm 68 cm ) ugrálófelületű trambulin.

A trambulinokhoz létrát  érdemes választani, ha az ugráló felületre ( 70-90 cm közötti magasság) a fel és lejutás egyébként nehézkes. A létrák különböző hosszúságúak így a trambulin ugrálófelületének magasságához megfelelőt kell választani a különböző modellek közül.

A trambulin rögzítése  kiemelkedően fontos szempont, a legfontosabb trambulin kiegészítő a rögzítő viharhorgony.

A horgonnyal biztosítható a trambulinváz rögzítése a ( füves) talajhoz, mely szeles időben és nagyon intenzív ugrálás esetén bír  jelentőséggel, de a trambulin biztonságos őrzéséhez is hozzájárul a  használata. A takaróponyva védi a felületet az esőtől és szennyeződéstől, intenzív napsugárzástól amikor használaton kívül van a trambulin, de a téli megóváshoz nem elegendő, ilyenkor érdemes szétszedni. Mindennapi használata aprólékos igazgatást igényel, a háló alatt benyúlva tudjuk a helyére huzogatni.

A trambulint  sík területen kell felállítani, hogy a rugók és a keret élettartamát megóvjuk. Használata során biztosítsunk körülötte  1 m és felette jelentős   szabad területet, hogy felugrás közben ne ütközzön semmilyen akadályba az ugráló személy. Ugrálás közben figyeljünk rá, hogy a trambulin alatt ne tartózkodjon senki és mindig zárt háló mellett használják az eszközt.

Ország Botja díjak