Sportszer Hírek

Fitness gumiszalagok: gyakorlatok és edzésötletek elastic band-del, amit érdemes kipróbálnod!

2020.07.27 11:03

Az edzésekhez használt fitness gumiszalagok, elasztikus szalagok vagy gumiszalagok rendkívül praktikus és hatékony kiegészítői az otthoni és edzőtermi edzésekhez. A következőknek néhány hatékony gyakorlatsort olvashatsz ezekkel az eszközökkel!

Ha még nem vagy otthon a fitness szalagok világában, korábbi cikkünkben megismerkedhetsz azok típusaival és a legfontosabb tudnivalókkal. Ha pedig már pontosan tudod, hogy mit keresel, IDE kattintva éred el fitness gumiszalag kínálatunkat – amelyekkel az alábbi edzéssorokat kivitelezheted!

 

Ha pedig már beszerezted kedvenc fitness szalagod, az alábbi gyakorlatokat érdemes kipróbálnod!

 

Kardiógyarkolatok gumiszalagokkal

1. Kardiógyakorlat fitness szalaggal

Állj összezárt lábakkal és fogd meg mindkét kezeddel egy összehajtott gumipánt két végét. Nyújtsd ki mindkét karodat két oldalra, széthúzva ezzel a gumipántot amennyire csak tudod. Eközben nyomd egymás felé a lapockáidat.

 

Ez után gyorsan ugorj terpeszbe, közben pedig húzd össze karjaidat vállszélességre egymástól (és maradjanak végig vállmagasságban is).

 

2. Kardiógyakorlat fitness szalaggal

Rögzítsd valahová gumipántodat vagy köteledet (pl. egy kilincshez), és állj háttal ennek a rögzítési pontnak. Fogd meg mindkét kezeddel a pánt vagy kötél két végét vagy fogantyúját, oldalt behajlított könyökökkel. Lépj előre a jobb lábaddal és nyújtsd ki a mellkasod elé a bal karodat – mintha előrefelé ütnél, lefelé mutató tenyérrel.

 

Ez után gyorsan válts lábakat, és most a jobb karoddal üss magad elé. Próbáld olyan gyorsan váltogatni a lábaidat és a karjaidat, amilyen gyorsan csak tudod, megfelelő testtartással.

 

Ha nehezíteni szeretnél a gyakorlaton, akkor állj messzebb a rögzítési ponttól, ha pedig könnyíteni, akkor közelebb.

 

3. Kardiógyakorlat fitness szalaggal

Állj csípőszélességű terpeszbe, a gumiszalag rögzítési pontjával szemben. Fogd meg a fogantyúkat mindkét kezeddel, és ereszd le a tested mellé a karjaidat. Ereszkedj mély guggolásba, eközben pedig nyomd magad mögé a karjaidat a csípőd mellett, lefelé néző tenyérrel.

 

Ez után ugorj fel gyorsan, és hozd a karjaidat a mellkasod elé. Az ugrásból már guggolásba érkezz vissza, és nyomd hátra ismét a karjaidat.

 

Erőedzés-gyakorlatok gumiszalagokkal

1. Erőedzés-gyakorlat fitness gumikötéllel

Végy egy gumiszalagot, és állj rá csípőszélességű terpeszben, majd mindkét kezedben fogd meg egy-egy végét. Enyhén hajlítsd be a térdeidet, majd dőlj be csípőből úgy, hogy felsőtested vízszintes legyen a padlóval. Mindeközben ügyelj rá, hogy hátad egyenes maradjon, hasizmaid pedig feszüljenek. Ha jól csinálod, akkor enyhe nyújtást érzel majd a térdínjaidban.

 

Továbbra is egyenes gerinccel, feszítsd be a farizmaidat, hogy vissza tudj egyenesedni a kiinduló pozícióba.

 

2. Erőedzés-gyakorlat fitness gumikötéllel

Állj rá egy gumiszalagra csípőszélességű terpeszben, és fogd meg az egyik végét a bal kezeddel, behajlított könyökkel, lefelé mutató tenyérrel a bal vállad előtt. Feszítsd be központi izmaidat, majd hajlítsd be a csípődet és a térdeidet is, hogy leereszkedhess egy guggolásba.

 

Ez után kezdj el felállni a guggolásból, és közben fordítsd a tenyeredet az arcod felé, illetve nyújtsd ki a bal karodat a fejed fölé (Arnold-nyomás). Ez után fordított mozdulatokkal vissza. Összesen végezz 10-12 ismétlést, majd jöhet a másik karod is.

 

3. Erőedzés-gyakorlat fitness gumikötéllel

Állj egy gumiszalag közepére, és keresztezd a két végét, hogy egy X-et alkossanak. Hajolj előre csípőből, majd fogd meg a szalag vagy a kötél két végét. Kezeid most egymás mellett vannak.

 

Kezdd szét és hátrahúzni a könyökeidet, összenyomva ezzel a lapockáidat. Ez után lassan térj vissza karjaiddal a kezdő pozícióba. Ha állva végzed a gyakorlatot, akkor azzal vállaidat dolgoztatod meg jobban, ha pedig előrehajolsz közben, akkor főleg a széles hátizmokra koncentrálsz majd vele.

Ország Botja díjak