Sportszer Hírek

A 4 legjobb szabadtéri sport gyerekeknek

2020.08.27 09:33

Volt idő, nem is olyan rég, amikor a gyerekek az iskolából hazatérve ledobták a hátizsákjukat, és máris szaladtak ki a szabadba játszani. Ma persze már egészen más a helyzet, hiszen a TV-ben és az interneten temérdek szórakozási lehetőséget találnak, amihez ki sem kell dugniuk a lábukat szobájukból. Mindez mozgásszegény életmódot eredményez, ami nem tesz jót az egészségüknek. Míg régebben a „foci” és a „fogócska” szavakat használtuk, amikor a gyerekekről beszéltünk, ma az „elhízás” és a „magas vérnyomás” kifejezések hangzanak el gyakrabban.

Szóval mit tehetsz annak érdekében, hogy gyerkőceid felhagyjanak mozgásszegény életmódjukkal, és újra mozgásba lendüljenek? A következőkben néhány olyan szabadtéri sportot sorolunk fel, amiket a gyerkőcök is szívesen űznek majd!

 

Kerékpározás

Senki sem felejti el azt a pillanatot, amikor először tekert kerékpárján szülei segítsége nélkül. A gyerekek gyorsan ráéreznek az egyensúlyra (például egy futóbicikli segítségével), onnantól pedig már lehetetlen leoperálni őket a bicikliülésről.

 

Amellett, hogy a kerékpározás nagyon szórakoztató, kiváló testmozgás is egyben. A fiatal gyerekeknek (durván 2 éves kortól) már a legkisebb, műanyag bicikliken is saját magukat kell hajtaniuk, később pedig aztán oldalkerekes alternatívákra válthatnak (5 éves kortól), ahol már jobban ráéreznek majd a kerékpározás alapjaira. Nem sokkal később aztán az oldalkerekek is lekerülnek majd, onnantól pedig szabad a pálya.

 

Érdemes észben tartani, hogy a gyerekeket 9 éves korig nem ajánlott mountain bike-okra, többsebességes kerékpárokra, és kézifékes kerékpárokra ültetni. Természetesen a fiatal gyerekeket – akármilyen ügyesek is – nem szabad egyedül biciklizni hagyni az utcán, vagy bármilyen olyan helyen, ahol veszélyek fenyegethetik őket.

 

A kerékpározás hatékonyan erősíti a lábakat, fejleszti a koordinációt, az egyensúlyérzéket, illetve gondoskodik a szív- és érrendszeri fittségről is.

 

Ha mindez nem lenne elég, egy kiadós tekerés egyszerűen felvidítja az embert, ráadásul a kerékpározás is végezhető családtagok és barátok társaságában, így közösségi előnyei is vannak. A kerékpározó fiataloknak továbbá idővel meg kell tanulniuk a KRESZ alapjait is, hogy biztonságosan és szabályosan közlekedhessenek az utakon – ehhez segítségül hívhatsz néhány otthonra is beszerezhető KRESZ szettet is.

 

Futball

A futball egy igazán népszerű sport hazánkban, ráadásul már egész fiatal kortól el lehet kezdeni. A legtöbb településnek megvan a maga ifjúsági focicsapata, vagy legalább lehet találni egyet a közelben. A focizás gyors tempója segít megtartani az olyan gyerekek figyelmét, akik hamar ráunnának más, lassabb sportokra, hiszen a pályán mindig mindenki mozgásban van.

 

A futball nagyszerű szív- és érrendszeri kondit kínál a gyerekeknek, erősíti az izmaikat, rugalmasabbá teszi azokat, javítja a koordinációt, az egyensúlyérzéket és a súlykezelést is.

 

Csapatjátékként fair playre, együttműködésre és taktikai gondolkodásra neveli, és persze egy hasonló érdeklődésű közösségbe helyezi a gyerekeket. A focit ráadásul otthon, a kertben is gyakorolhatjátok! Ehhez mindössze egy focilabdára és egy hordozható focikapura lesz szükségetek, amelyet beszerezhettek webáruházunkban.

 

Görkorcsolyázás

A görkorcsolyázás napjaink egyik legnépszerűbb sportja a gyerekek köreiben. Sok szülő persze félti gyerkőceit a súlyos sérülésektől, ezek azonban – a különböző védőfelszereléseknek köszönhetően – nagyon ritkák, és könnyedén elkerülhetők.

 

Az ügyesebb motoros képességekkel rendelkező gyerekek már 4-5 éves korukban elkezdhetnek ismerkedni a görkorcsolyákkal, és persze már az ő méretükben is lehet bukósisakokat, térdvédőket és könyökvédőket kapni. A legjobb, ha egy képzett oktató tanítja meg őket a korizás alapjaira, beleértve a biztonsági óvintézkedéseket is. A védőfelszerelések mellé görkorcsolyát ITT tudtok rendelni a kicsiknek.

 

A görkorcsolyázáshoz kiváló egyensúlyra van szükség, amit kellő gyakorlással fejleszteni is lehet. A koordináció és rugalmasság is fontosak, amikről az „edzések” szintén gondoskodnak majd. A görkorizás továbbá javítja a szív- és érrendszeri fitneszt és erősíti az izmokat is.

 

Hasonlóképpen a kerékpározáshoz, a görkorcsolyázás egy nagyon szabad, kellemes tevékenység, amire sok gyerek nem is feltétlenül tekint sportként. E mellett persze egyszerre többen is csinálhatják, ami egy közösségi elemet kölcsönöz a gurulásnak.

 

Gyaloglás

Habár nem a legizgalmasabb vagy legintenzívebb aktivitás, a gyaloglás a testmozgás egyik legjobb formája gyerekek számára, főleg, ha nem szívesen játszanak csapatsportokat.

 

A gyaloglás persze még így is intenzívebb, mint a sétálás, de még mindig nem kocogás, vagy futás – afféle kellemes középút a két véglet között. A gyerekek jó esetben már egész fiatalon sokat mennek sétálni a szüleikkel, 5-6 éves kortól pedig akár már könnyebb, családbarát túrákra is velük tarthatnak. Ahogy aztán idősebbé válnak, egyre nagyobb távokat hódíthatnak meg két lábon, és egyre intenzívebben is lépkedhetnek némi igazán kiadós testmozgás gyanánt.

 

A gyaloglás (főleg ha nehezebb terepen végzik) mind a koordinációt, mind pedig az egyensúlyt fejleszti, illetve jót tesz a lábak izmainak is.

 

Egyedül nyugtató hatású, de csoportos tevékenység is lehet, akár családtagok, akár barátok társaságában. A természet közelségét továbbá egyetlen négy fal között végzett sport sem érheti utol!

 

Ország Botja díjak