Sportszer Hírek

Így alakítsd át testedet napi 15 perc trambulinozással otthonodban

2020.07.13 09:33

Sokak mosolyogva gondolnak vissza azokra az évekre, amikor gyerekekként a búcsúban az ugrálóvár volt a legnagyobb csoda, és mindig az volt az első dolog, ahová elrángatták szüleiket egy kiadós pattogásra. Mint kiderült, az ugrándozás, egész pontosan a trambulinozás egy nagyon is hatékony edzésforma, ami nem csak gyermeki boldogsággal áraszthatja el az embert, hanem valóban látható eredményeket is kínál.

Már mindössze napi 15-20 percnyi „ugrálás” is nagyban hozzájárulhat testcéljaid eléréséhez, és ami a legjobb, hogy erre mindössze egy kis méretű, otthonra is beszerezhető trambulinra lesz szükséged.


Ha nagyobb kerttel rendelkezel, egy kültéri óriástrambulinon kiváló edzéseket végezhetsz, de akkor sem kell elkeseredned, ha ezek a feltételek nem adottak – hiszen már egy szobai minitrambulinon is rengeteg kalóriát égethetsz el! Kattints IDE trambulin kínálatunkért, és élvezd az ugrálás jótékony hatásait otthonodban!

 

Íme négy ok, amik miatt mindenképpen érdemes neked is felpattanod egy otthoni trambulinra!

 

1. Trambulinon ugrálni stresszoldó hatású

Már azzal is sokat tehetsz egészséged és boldogságod érdekében, hogy a nap végén felugrasz egy kicsit trambulinodra. Egy kis könnyed ugrándozás serkenti a vérkeringést, különösen azokba az izmokba, amiket nem használsz eleget, és lazítja azokat, amelyeket viszont túlságosan sokat használsz.

 

Ha mindez nem lenne elég, a trambulinozás még szórakoztató is, ugyanis az ember teste endorfinokat választ ki magából – ez az a hormon, amitől boldogabbnak érzed magad. Ez afféle bónuszt pozitívum, ráadásul ha valamit élvezel, akkor szívesebben csinálod majd rendszeresen, mint valamit, amit csak szükséges megerőltetésként kezelsz (ez sok más edzésformára vonatkozhat).

 

Összességében tehát a trambulinozás segít háttérbe szorítani a feszültséget és a kellemetlen gondolatokat, hogy valamivel nyugodtabban és kevésbé feszülten készülhess az éjszakára.

 

2. A trambulinozás erősíti a medencefeneket

A medencefenékről (anatómiai értelemben) valószínűleg hallottál már, csak éppen nem tudod, hogy pontosan mi is az, és mi a feladata.

 

A medencefenék egy izomcsoport, ami lényegében egyfajta függőágyat képez a medence aljánál és így tartja meg a felette elhelyezkedő szerveket. Az erős és rugalmas medencefenék segít a húgyhólyag szabályozásában, élvezetsebbé teszi a partnerrel való együttlétet és stabilizálja a csípő ízületeit.

 

Egyes nők hajlamosak a vizelettartási nehézségekre (inkontinencia), ami szabályozhatatlan vizeléshez vezethet nevetés, tüsszentés és egyéb hétköznapi tevékenységek közben. Ennek több egészségügyi oka is lehet (várandósság, menopauza, stressz,), de gyakran magyarázható gyenge medencefenékkel is, ami például túl sok üléstől is kialakulhat, és fokozott problémát jelenthet azoknak a nőknek, akik már túl vannak egy szülésen.

 

Természetesen ha ilyen tüneteket tapasztalsz magadon, az első és legfontosabb dolog mindenképpen egy szakorvos felkeresése. Habár a trambulinozás segít a medencefenék megerősítésében, egyáltalán nem biztos, hogy ez okozza a vizelettartási problémáidat.

 

Hogyan edzhető a medencefenék trambulinozással

Amennyiben kezelőorvosod is rábólint, érdemes kipróbálni a trambulinozást is medencefeneked megerősítésére.

 

Ehhez szerezz egy labdát, amelyet betehetsz térdeid közé, trambulinozol. Ahogy finoman ugrálni kezdesz, próbáld a helyén tartani a labdát a lábaiddal – ezzel igénybe veszed combjaid belső izmait és medencefenekedet is.

 

A gyakorlat végzése közben helyezd a kezeidet a szeméremcsontodra, és lélegezz a medencédbe. Kilégzéskor finoman nyomd össze a belső combjaidat.

 

Csináld ezt 2-5 percig, és ügyelj rá, hogy fokozatosan növeld az intenzitást, ha különösen gyenge medencefeneked van.

 

Miután végeztél, fontos, hogy teljesen ellazítsd a medencefenekedet és a hasizmaidat, és hogy alaposan kirázd a végtagjaidat és testedet is, hogy ne szoruljon beléd semmilyen feszültség.

 

3. A trambulinozás javítja az egyensúlyérzéket

A trambulinozás az egyensúlyérzéket és a propriocepciót is javíthatja – ez az a képességed, ami segít érzékelni tested helyzetét. A propriocepció felelős érte, hogy egy lábon állva, csukott szemmel is megőrizhesd egyensúlyodat – az agyad folyamatosan jeleket küld testednek, hogy apró helyzetváltoztatásokkal ellensúlyozzák a mozgásodat, és így ne dőlj el.

 

Mivel ugrálás közben folyamatosan dolgoznak mind szemeink, mind belső fülünk, ezekkel együtt az egyensúlyérzetünk, az időzítésünk, a koordinációnk és a reakcióidőnk is javul – csupa olyan dolog, amikre életünk összes területén szükségünk van.

 

4. A trambulinon való ugrálás erősíti az izomzatot

A csontok, habár kemények, valójában élő szövetekből állnak, és így folyamatosan használódnak el és épülnek újra testünkben. Trambulinozás közben durván 2-3-szoros függőleges gravitációs erő hat testünkre, ami erősítő ellenállásként hathat csontjainkra.

 

Azonban sok súllyal végzett ellenállásos edzéssel szemben az ugrálás nagyon minimálisan terheli csak meg a szervezetet, különös tekintettel az ízületekre, a porcokra és a gerincoszlopra. Ennek köszönhetően a trambulinozás nagyszerű edzésforma lehet azok számára is, akik csontritkulással vagy más, hasonló jellegű csontproblémákkal néznek szembe. Persze ezt is szigorúan csak egy szakorvos rábólintásával érdemes elkezdeni.

Ország Botja díjak