Sportszer Hírek

A trambulin veszélyei: tényleg lehet balesetveszélyes a trambulinozás?

2020.03.17 08:13

A trambulinon való ugrálás az egyik legfantasztikusabb mozgásforma, amelyet otthonodban végezhetsz. Egy trambulin vásárlása nem csak fogyókúra esetén, edzésekre lehet jó ötlet, de természetesen a gyerekek is imádni fogják, ráadásul sok szempontból az egyik legegészségesebb mozgás, amit végezhettek! Egy kis kutatás után azonban könnyen rálelhetsz olyan rémhírekre az interneten, miszerint a trambulinozás veszélyes lehet. Mutatjuk, mi a valóság a trambulinos balesetek körül – és hogy mikre kell ügyelned, ha biztonságosan szeretnétek használni legújabb ugrálótokat!

Trambulinozni veszélyes? Csak amennyire bármely mozgásforma…

Mit takar tulajdonképpen a veszélyes kifejezés a trambulinozás esetén? Természetesen, ahogy gyakorlatilag minden mozgásforma, játék stb. esetében, a nem felelős viselkedés a trambulinok esetében is okozhat problémát. Gondolj csak bele: ha bemelegítés nélkül futsz, az könnyen sérüléshez vezethet – és ez még csak egy apró példa.


A trambulinokkal kapcsolatos baleseteket összességében három fő tényezőre vezethetjük vissza:
- a felelőtlen magatartásra
- a kiegészítők „lespórolására”
- és a silány minőségű trambulinok vásárlására.

 

Trambulinon ugrálni is csak felelősséggel, biztonsággal – különben valóban veszélyes lehet!

Ahogy minden mozgásformánknak – sőt, tevékenységünknek – a trambulinon való ugrálásnak is megvannak a maga „alapszabályai”. Ha három felnőtt és egy gyermek ugrál egy trambulinon, a veszély és a baleset szinte borítékolható. Ha védőháló nélkül gyakorlod a szaltót, kétség sem férhet hozzá, hogy veszélynek teszed ki magad a trambulinon.


De ilyen és ehhez hasonló felelőtlenségek miatt rásüthetjük a trambulinra, hogy veszélyes? Nem. A trambulinozás – amennyiben azt rendeltetés-szerűen használod – egy teljesen biztonságos mozgásforma, amely oldja a stresszt, kíméli az ízületeket, segít a fogyásban – és nem utolsó sorban nagyszerű szórakozás is!

 

A trambulin veszélyei: ha „lespórolod” a kiegészítőket…

A trambulin megvásárlása nem a legolcsóbb mulatság, ám a biztonságos, veszélytelen ugrálás érdekében nem is érdemes spórolni a részleteken. Mi a Tactic Sport webáruházban a legtöbb trambulint már alapvetően védőhálóval szerelve kínáljuk, és mindenkinek azt javasoljuk – pláne óriástrambulinok esetében, vagy ha gyermek is fogja használni az ugrálót – hogy a megfelelő védőháló kiválasztására nagy hangsúlyt fektessetek. Amennyiben a trambulint kifejezetten gyermekeknek vásárolnád meg, úgy kifejezetten javasoljuk a belső hálóval szerelt változatokat – ezek védőhálói jóval stabilabbak.


A trambulin védőháló tehát végül is egy kötelező kiegészítője a hobbi célra tartott trambulinoknak. Nekik köszönhetően az ugrálás szinte teljesen biztonságossá válik, hiszen garantálja, hogy ugrálás közben ne essetek le az ugrálófelületről!

 

Egy további olyan tényező van a trambulinok esetében, amelyre a veszélyek elkerülése érdekében érdemes ügyelni – ez pedig a rugóvédő használata. Az ugrálófelületet tartó masszív rugók ugyan közel helyezkednek el egymáshoz, az ugrálás hevében azonban – ha véletlen ráugrotok – kemény lehet. Komolyabb baleseteket ez nemigazán okoz, ám a rugóvédő használata célszerű – esztétikai, funkcionalitás-beli és biztonsági szempontokból is.


A másik fontos tényező a trambulinozás esetében az ugráló karbantartása. A nálunk vásárolt trambulinok egytől egyig a legmagasabb minőséget képviselik, így fenntartási költségük igen minimális – évente legalább egyszer azonban célszerű átvizsgálni trambulinod állapotát. Ha a rugók meggyengültek, esetleg sérülést látsz rajtuk (nem szokott előfordulni, de jobb félni mint…), azokat azonnal érdemes cserélni. Ez filléres költség, de ha rendszeresen karban tartod trambulinod megakadályozhatod a veszélyeket, és még hosszú éveken át élvezhetitek az ugrálást!

 

A trambulinozás veszélyes lehet, ha silány minőségű terméke vásárolsz!

Sajnos a piac hígul, és előfordul, hogy bizonyos kereskedők nem adnak a minőségre. Természetes, hogy mindenki „olcsóbb” megoldást keres, a trambulinok esetében az olcsóbb azonban akár drágább is lehet – és veszélyesebb is.


Az általunk forgalmazott trambulinok, ahogy azt már említettük, a legmagasabb minőséget képviselik – a Te, és gyermeked biztonsága érdekében. Éppen ezért előfordulhat, hogy más üzletekben találsz olcsóbb megoldást! De biztos, hogy az olcsóbb trambulin – amelyhez akár évente több alkalommal kell majd alkatrészeket, kiegészítő termékeket vásárolnod – hosszú távon is jobban megéri?


Szerintünk nem.

 

Egy más típusú veszély a trambulinok esetében: a viharok

A kültéri trambulinok esetében egy más típusú veszélyről is beszélhetünk, habár nem kifejezetten az ugráláshoz kapcsolódik. Ezek az óriástrambulinok, kertbe szánt ugrálók időjárásállók, ám önmagukban természetesen egy nagyobb szélnek nem tudnak ellenállni. Az időjárásállóság ebben az esetben azt jelenti, hogy kevésbé károsítja a víz, a hideg vagy a pára, a napsütés mint a nem időjárásálló, beltéri trambulinokat, szobai trambulinokat.


Hazánkban is egyre gyakoribbak azonban a hatalmas viharok. A kültéri trambulinokat szélsőséges esetben ezek a viharok elmozdíthatják, így amennyiben a kertbe szeretnél ugrálót vásárolni, mindenképp javasoljuk hozzá a lehorgonyzó viharszett beszerzését is – amelynek köszönhetően biztos, hogy nem „mászkál el” trambulinod a helyéről!

 

Hogy miért olyan jó a trambulinozás, milyen jótékony hatásai vannak a szervezetre? Kattints ide, és elmondjuk!

Ország Botja díjak